För hyresgästen

Information om ditt boende och FAQ

Frågor & svar

Nedan hittar ni information som kan vara viktig när ni hyr av oss och svar på de vanligaste frågorna vi får, hittar du inte ett svar på din fråga så kontakt oss.

Nycklar

Nycklarna till din nya lägenhet överlämnas på det sätt som du och din nya hyresvärd har kommit överens om.

Några tips:

Inför flyttningen är det en hel del saker att tänka på. Här följer några tips som vi tror kan vara till nytta:
• Anmäl adressändring på tel: 020-97 98 99, eller via www.adressandring.se. De flesta centrala myndigheter meddelas om att du bytt adress.
• Beställ eller flytta hemtelefon.
• Om du har hemförsäkring så ska du kontakta ditt försäkringsbolag i god tid och informera om flytten. Saknar du hemförsäkring är det lämpligt att du kontaktar ett försäkringsbolag.
• Meddela din adress till vänner, bekanta och arbetsgivare. 
• Enligt hyreslagen måste du omedelbart anmäla till hyresvärden om du upptäcker ohyra eller skadedjur i lägenheten. 

Vilken elleverantör ska jag vända mig till?

Eon är elnätsleverantör och vi gör en anmälan till dem att ni har flyttat in. Därmed får ni även dem som elleverantör. Det går naturligtvis bra att byta till vilken elleverantör ni vill, men då står ni för bytet själv.

Besiktning

För att konstatera att lägenheten lämnas tillbaka i godtagbart skick, görs normalt en besiktning när lägenheten är tom och städad. Kom ihåg att alla utrustningsdetaljer som hör till lägenheten, till exempel dörrar, hatthyllor och gardinbeslag skall lämnas kvar i lägenheten. 

Om inte annat överenskommits med värden skall städning och eventuell återställning av lägenheten därför göras före besiktningen. Fullgör du inte dina skyldigheter före avflyttningen, tvingas hyresvärden debitera dig kostnaderna för att ställa lägenheten i ordning. 

Nycklar

Kom ihåg att alla nycklar som hör till lägenheten skall återlämnas till hyresvärden senast klockan tolv avflyttningsdagen. Städtips inför utflyttning Det finns många praktiska bestyr att ta hand om vid en flyttning. Ett av dem är städningen av den lägenhet du lämnar. Checklistan nedan ska du se som ett stöd. Den innebär inte att du kan låta bli detaljer som eventuellt inte finns uppräknade. 

Några allmänna råd:

• Inte bara lägenheten skall vara väl rengjord och städad. Även balkong och förrådsutrymmen skall vara städade.
• Dekaler och kontaktpapper skall tas bort.
• Använd gärna miljömärkta rengöringsmedel och tänk på att det inte blir renare för att man överdoserar. 

Hyresvärden är skyldig att måla och tapetsera med skäliga tidsmellanrum. Detta hindrar dock inte att du på egen bekostnad målar och tapetserar i din lägenhet. Men det är några saker du bör tänka på innan du sätter igång:

Arbetet ska vara fackmannamässigt utfört. Du kan bli ersättningsskyldig när du flyttar om arbetet är slarvigt gjort eller om du använt felaktigt material eller valt extrem färgsättning. 

Prata alltid med hyresvärden innan du börjar jobba i din lägenhet. Detta gäller också när du t ex ska sätta in persienner eller lägga in heltäckningsmattor.

För allas trevnad har vi regler för tvättstugan. Lär dig reglerna och gör även gärna omgivningen uppmärksam på vad som gäller. Vi på R1 Fastigheter hoppas att alla skall trivas!

Tider bokas med isättning av cylinderlås på önskad tid och dag. Respektera tvättiderna och låt ditt lås sitta kvar under hela tvättiden men ta bort låset efteråt. Det är inte tillåtet att ta någon annans tvättid. Man får torka tvätten 1 timme efter avslutad tvättid.

Använd gärna miljömärkt tvättmedel. Överdosera ej.

Tvättpåse måste användas vid tvätt av bygel-BH.

Torka av tvättmaskinerna och gör dem rena från överblivet tvättmedel samt rengör filtren i torktumlare från ludd och smuts, rengör torkrum. Städa efter dig och ställ tillbaka städredskapen efteråt.

Kontakt

Telefon: 
Mail: 

070 – 931 39 30
info@r1fastigheter.se